Pasi simpli pentru a imbunatati semnalul WI-FI

Mulți dintre noi utilizeaza dispozitive care folosesc Wi-Fi pentru a lucra în rețea. Calitatea unei astfel de conexiuni Wi-Fi este unul dintre factorii fundamentali care afectează în mod direct nivelul semnalului, stabilitatea si viteza conexiunii și capacitatea sa de a rezista la influențele externe.

În același timp, achiziționarea unui router scump și nivelul înalt al serviciilor furnizorului de servicii de internet nu garantează întotdeauna calitatea serviciilor Wi-Fi de la domiciliu (birou), care este uneori la un nivel destul de scăzut. În acest articol vă voi spune ce pași simpli pentru a îmbunătăți semnalul Wi-Fi vă vor ajuta și cum pot fi implementați în practică.

Modalități de îmbunătățire a semnalului Wi-Fi

Mai jos voi descrie cum, și ce putem face pentru a creste puterea semnalului unui router Wi-Fi. Cele mai multe dintre sfaturile de mai jos nu necesită niciun cost, permițându-vă să creșteți în mod semnificativ nivelul semnalului.

Metoda nr.1: Găsiți cel mai bun loc pentru a pune routerul

Plasarea unui router wireless implică un spațiu deschis cu minimum de obstacole, inclusiv pereți, mobilier și aparate electrice de lucru, acvarii și alte obiecte care pot afecta semnificativ calitatea unui semnal Wi-Fi.

Prin urmare, încercați să plasați routerul dvs. oriunde în colț, departe de ochii dvs. sau de preferință în centrul camerei, permițând semnalului să acopere în mod egal întregul spațiu necesar, fără a fi distorsionat de diverse aparate electrice.

Există un număr suficient de programe care vă permit să verificați nivelul și calitatea semnalului WiFi existent (Heatmapper, inSSIDer forOffice, WiFiAnalytics de la Netgear etc.). Cu ajutorul acestora, puteți monitoriza vizual punctele forte și punctele slabe ale acoperirii Wi-Fi și, dacă este necesar, să se aplice măsuri.

Metoda nr.2: Setați poziția corectă a antenei routerului

Unii utilizatori instalează antena ruterului nu vertical (sau către dispozitivul care recepționează semnalul), dar pe orizontală, reducând astfel semnificativ eficiența muncii sale. Instalați antena router-ului în poziția verticală corectă, aceasta va ajuta la îmbunătățirea calității și rezistenței semnalului Wi-Fi.

Metoda nr.3: Setați puterea maximă

Routerele moderne vă permit să ajustați puterea de transmisie a semnalului. Mergeți la setările routerului și setați parametrul “Transmitter power” la “High”.

Metoda nr.4: Actualizați software-ul routerului

O modalitate destul de simplă de de îmbunătățire a calității este actualizarea firmware-ului. Dezvoltatorii de astfel de dispozitive pot, din când în când, să lanseze actualizări de software pentru dispozitivele lor, îmbunătățind funcționalitatea, stabilitatea, puterea semnalului.

Pe modele moderne, este suficient să mergeți la firmware-ul routerului (de obicei 192.168.1.1 în bara de adrese a browser-ului), să găsiți secțiunea dedicată actualizărilor și să faceți clic pe butonul corespunzător.

La modelele mai vechi, trebuie să căutați pe site-ul dezvoltatorului, să descărcați pe hard diskul PC-ului și apoi să specificați calea către acesta utilizând butonul “Browse” din secțiunea actualizări de sistem a routerului. În multe cazuri, o astfel de actualizare poate îmbunătăți semnificativ calitatea semnalului acestui dispozitiv, îmbunătățind fiabilitatea și stabilitatea acestuia.

Metoda nr.5: Utilizați o frecvență convenabilă

Mergeți la setările routerului și verificați la ce frecvență funcționează (de obicei este de 2,4 GHz). La această frecvență, majoritatea routerelor funcționează și, dacă se află aproape de dispozitivul dvs., aceasta poate afecta în mod direct calitatea și eficiența activității sale. Trecerea la frecvența de operare de 5 GHz va permite utilizarea unei frecvențe mai puțin “populate”, îmbunătățind astfel stabilitatea și fiabilitatea semnalului WI-FI.

Din păcate, modelele mai vechi de router-uri nu suportă frecvența de 5 GHz, prin urmare, revizuiți setările routerului dvs. și, dacă puteți, utilizați frecvența de 5GHz în loc de 2,4GHz.

Metoda nr.6: Încercați să schimbați canalul

În ciuda faptului că majoritatea routerelor moderne au canale multiple și vă permit să comutați automat canalele în timp ce comunicați cu dispozitivele dvs., prezența unui număr mare de routere în jur poate crea o situație în care mai multe dispozitive pot utiliza același canal, ceea ce poate reduce semnificativ calitatea dvs. Wi-Fi.

Pentru a verifica acest lucru, introduceți următoarea comandă în linia de comandă a computerului: “netsh wlan show all” .

Acest lucru vă va permite să listați toate rețelele wireless din apropiere și canalele pe care le folosesc (cel mai adesea 6 și 11 canale). După examinarea acestei liste, puteți vedea care canale nu sunt utilizate (sau sunt utilizate cel mai rar), accesați setările routerului și selectați un astfel de canal “popular” pentru a funcționa.

Metoda nr.7: Controlați lățimea distribuției

Multe rutere moderne au instrumentul Quality of Service (QoS), care vă permite să limitați utilizarea canalului dvs. de acel serviciu sau program. Unele dintre aceste programe pot fi destul de vorace (mai ales dacă vorbim de fluxuri video sau VoIP). Utilizând setul de instrumente QoS din setările routerului, puteți seta o prioritate mai mică pentru astfel de programe, permițându-vă să alegeti canalul pentru mai multe sarcini urgente.

Metoda nr.8: Schimbați antena routerului

O opțiune bună ar fi schimbarea antenei într-o antenă mai puternică, utilizarea unei antene externe și, de asemenea, funcționarea cu o antenă direcțională care transmite semnalul în principal într-o singură direcție dorită de utilizator.

Metoda nr.9: Schimbați ruterul învechit

Dacă aveti routerul de o perioadă lungă de timp, atunci probabil că utilizați un model care utilizează standardele de transfer de date arhaice 802.11b sau 802.11g (acesta din urmă vă permite să transferați date la o viteză maximă de 54Mbps).

În același timp, standardele moderne 802.11n (viteză maximă 300 Mbps) și 802.11ac (viteză maximă de 1 Gbps) sunt mult mai bune. Dacă utilizați un router vechi, atunci nu fiti surprinsi sa vedeti că viteza și calitatea canalului dvs. sunt la un nivel destul de scăzut. Într-o astfel de situație, ar fi mai bine să vă schimbați dispozitivul cu unul mai modern, deoarece prețul acestor obiecte nu este ridicat.

Metoda nr.10: Utilizați amplificatoare facute acasă

O doză de bere sau o folie obișnuită pot fi un aliat bun pentru ruterul dvs., trimițând un semnal de la acesta în direcția corectă. Astfel de metode s-au dovedit a fi bune în condițiile interne.

Metoda nr.11: Utilizați repeaterul

“Repeaterul” este un dispozitiv fără fir, care recepționează un semnal de la router și îl retransmite (cu amplificare de semnal). Datorită unor astfel de “amplificatoare” ieftine, puteți acoperi uniform spațiul de care aveți nevoie printr-un semnal Wi-Fi de înaltă calitate.

Concluzie

Metodele descrise sunt tehnici practice, dovedite, care îmbunătățesc calitatea și stabilitatea rețelei Wi-Fi. Vă recomandăm să le folosiți pentru a îmbunătăți calitatea transmisiei semnalului. Implementarea acestor sfaturi va poate îmbunătăți calitatea rețelei de semnale Wi-Fi, asigurând viteza, stabilitatea și fiabilitatea muncii dvs.

Add a Comment