Cum sa va pregatiti in timpul iernii in cazul in care sunteti blocat in nameti

Cum puteti să vă pregătiți pentru o călătorie în timpul iernii, precum și în caz de avarie de urgență, accident într-un viscol? Urmați pașii simpli ai acestui articol și fiți pregătiți pentru orice situație de pe șosea!

“Supraviețuirea” sună prea aspru la prima vedere. Am văzut deja la știri, de multe ori, blocaje de trafic în tara, unde oamenii așteptau inghetati in mașini, ca cineva să vină să ii scoată. Nu vom mai da vina pe serviciile de drumuri, o furtună de zăpadă poate, într-o chestiune de câteva minute, să îndepărteze totul în calea sa. Problema este că, în timpul unei căderi de ninsoare, o persoană nu este pe deplin pregătită. Rezultatul antrenamentului vă ajuta foarte mult: vă puteți apăra și puteți aștepta salvatorii care vă vor elibera mașina din nămeti.

Ce să iei cu tine în timpul iernii la o călătorie lungă?

In cazul in care este necesar să plecati la drum, verificați prognoza meteo, situația traficului. Nu uitați să spuneți familiei dvs. ce traseu veți lua, îl puteți salva pe rețelele sociale, aceste lucruri vor ajuta salvatorii în caz de probleme. 

Mai jos veți găsi o listă a lucrurilor necesare pentru supraviețuire:

 • Primul lucru este comunicarea. Un telefon de rezervă, o stație radio, dacă ai una, o baterie, o baterie PowerBank. Trebuie să fiți mereu în contact: apelați la ajutor, transferați coordonatele și luați-vă un autocolant.
 • Al doilea lucru este reprezentat de accesoriile auto. Sârme de alimentare, starter portabil, lanțuri pe roți, cablu, troliu, cuțit, furtun, racletă de sticlă, lopată pentru zăpadă. De asemenea, sunt utile semnele de avertizare de urgență, o lanternă bună cu reîncărcare manuală. 
 • Al treilea lucru este reprezentat de izolație pentru autoturisme și pasageri. Panouri multi-stratificate pentru ferestre, izolare laminată, haine calde, pături, lenjerie termică, alcool, brichete pentru combustibil, lichid pentru aprindere, chibrituri de vanătoare.
 • În al patrulea rând este reprezentat de  alimente și apă. Luați apă în sticle mici, băuturi energizante, batoane de ciocolată, biscuiți, nuci, conserve. 
 • În al cincilea rând este nevoie de o trusă de prim ajutor. Aflați care medicamente vă vor ajuta în frig, care nu vă vor lăsa să vă pierdeți conștiința și care previn degerăturile.

Ce să faci in cazul in care ai pornit la drum?

Poate te-ai pierdut, ai facut un accident, ai rămas în trafic, acest lucru nu contează. Care este cel mai banal sfat? Nu te panica! Nu stai acolo pentru totdeauna, o zi maxim. Și dacă sunteți pregătiți, atunci fără probleme, așteptați curățarea drumului și veți putea merge mai departe.

Acum, să ne uităm la acțiunile mai detaliate care trebuie facute:

 • Prima este de a informa anumite persoane despre nenorocirea voastră. Mai întâi, sunam la Departamentul pentru Situații de Urgență, se dau coordonatele și se descrie situația, avertizăm rudele, calmându-le și spunandu-le unde vă aflați. 
 • În al doilea rând pregătiți mașina, scoateți-o de pe carosabil, dacă, desigur, puteti. Marcați locația cu semne. Transferați tot ce aveți nevoie din portbagaj in cabina. Amintiți-vă că are sens să părăsiți mașina doar dacă nu este posibilă încălzirea în cabină, este deteriorată, există o așezare la vedere sau există un loc unde să va asezati un adăpost și să faceti foc. Acoperiți mașina cu zăpadă, astfel veți economisi căldură. Puteți încălzi mașina timp de 10 minute pe oră, apoi se va păstra temperatura nepericuloasă și bateria se va reîncărca. Utilizați pături și alte lucruri pentru a vă menține corpul cald. Utilizați alimentele economic și corect. Beți apă și mâncați porții mici de alimente. Asigurați-vă că aerul proaspăt intră în cabină.
 • În al treilea rând, urmăriți situația și vremea, luați în considerare totul pentru a organiza supraviețuirea. În cazul în care viscolul continuă, curătati semnele, iar mașina ar trebui să fie întotdeauna vizibilă.

În sfârșit, permiteți-mi să vă reamintesc regulile de bază pentru supraviețuire pe drumul de iarnă:

 • Luați cele mai necesare lucruri: haine, apă, alimente, unelte.
 • Dacă mișcarea nu poate continua, raportați la Departamentul pentru Situații de Urgență.
 • Mențineți corpul cald și economisiți resursele.
 • Ajutați salvatorii să vă găsească, verificați dacă mașina este vizibilă de pe șosea.
 • Nu esti singur in necaz? Ajutați-i pe ceilalți, va fi mai ușor să supraviețuiască.

Dacă aveți de gând să mergeti într-o călătorie lungă cu mașina în timpul iernii, aveți grijă să vă pregătiți, să luați tot ce aveți nevoie, să va pregatiti moral și fizic. Va trebui să vă bazați pe propria putere și depinde de voi cum veți merge în acest fel.

Mult noroc pe drumurile patriei noastre!

Add a Comment